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Proposed Question and Answer regarding Foreign Exchange Prime Brokerage 
 
 
 
Q. Many over the counter foreign exchange transactions are executed by dealers 
under give up arrangements with prime brokers.  Each prime broker is an institution of 
the type specified in section 2(c)(2)(B)(ii) of the Commodity Exchange Act or an affiliate 
of such an institution that, in either case, is acting through an office in a jurisdiction that 
has anti-money laundering due diligence standards substantially similar to the United 
States.  The prime broker, or an affiliate acting on its behalf, will perform due diligence 
on its clients in accordance with those standards. 
 
 Under these give up arrangements, the prime broker, the prime broker’s client 
and the dealer all intend and agree that, upon execution of any transaction that the 
prime broker’s client is authorized to execute with the dealer on behalf of the prime 
broker, no transaction will exist between the prime broker’s client (in its individual 
capacity) and the executing dealer.  Instead, that transaction will be between the dealer 
and the prime broker.  Although the prime broker’s client may have limited authority with 
respect to the execution of trades for the account of the prime broker, the client will have 
no involvement in the transfer of funds that occurs between the prime broker and the 
dealer in respect of the transaction given up to the prime broker.  As a result, the dealer 
will treat its relationship with the prime broker as a “correspondent account” for purposes 
of the due diligence requirements set forth in section 312 of the USA Patriot Act and 
accompanying regulations.  Does the dealer also have to treat the execution of trades by 
the prime broker’s client as a “correspondent account” for purposes of the Act and the 
final rule implementing the Act? 
 
A. No.  The execution only relationship between the dealer and client will not 
constitute a correspondent account.  The final rule adopted to implement section 312 
defines “correspondent account” as an account established to “receive deposits from, or 
to make payments or other disbursements on behalf of, the foreign financial institution, 
or to handle other financial transactions related to the foreign financial institution” (31 
CFR 103.175).  The rule further defines “account” as meaning “any formal banking or 
business relationship established by a bank to provide regular services, dealings, and 
other financial transactions…”. 
 
 In a give up relationship, the prime broker’s client does not have an account with 
the dealer.  In particular, no formal banking or business relationship between the dealer 
and the prime broker’s client is created by the dealer’s execution of these foreign 
exchange trades.  The dealer does not commit to the client or the prime broker that it will 
provide these executions. The dealer’s execution of trades remains in its sole discretion 
throughout the life of the relationship.  Furthermore, it can stop executing trades at any 
time without liability to either the client or the prime broker.  As a result, the dealer has 
no obligation to provide “regular” services, dealing or transactions as referenced in the 
rule. Similarly, the client has no ongoing obligations to the dealer.  In addition, the dealer 
generally does not enter any transaction with the client on its books and records but 
rather books a transaction with the prime broker and performs all of its obligations 



(including the transfer of funds) directly to the prime broker.  For these reasons, this 
execution relationship will not be treated as an “account” or “correspondent account” for 
purposes of the Act and the final rule. 


