
Answer of the Commission services  
 

to a question raised in the context of the implementation/interpretation of the MiFID  
 
 

Link to the Commission'website page dedicated to the MiFID:   
  
http://ec.europa.eu/internal_market/securities/docs/isd/questions/questions_en.pdf. 

Annex I, Section B(4) and Annex I, Section C(4) of Directive 2004/39/EC 

Question 

Whether MiFID is applicable to OTC foreign exchange agreements only under Annex I, 
Section B, paragraph 4 (foreign exchange services where these are connected to the provision 
of investment services), or OTC foreign exchange agreements are considered to be financial 
instruments under Annex I, Section C, paragraph 4? 

Comment or Answer 

Derivatives on currencies listed in Section C(4) of Annex I of MiFID are financial 
instruments. An entity providing investment services to its clients in relation to these 
instruments will therefore have to comply with MiFID's authorisation and operational 
requirements. Spot market foreign exchange agreements are not considered to be financial 
instruments for the purposes of MiFID. Section B(4) of Annex I lists the provision of foreign 
exchange services as an ancillary service which applies only to those cases where those 
services are connected to the provision of investment services. The scope of the ancillary 
service is therefore restricted only to operations which are related to transactions which form 
part of an investment service. For example, when an investment firm is given an order to 
purchase foreign shares and those shares can only be purchased in a currency the client does 
not own, the firm may engage in foreign exchange operations in order to be able to execute 
the order. 

 


